התמודדות עם פייק ניוז
    מפת אתר
العربية   English

בואו נשמור את מערכת הבחירות נקייה מפייק ניוז. 

רוצים לדעת איך? תקראו. הכל כאן.


מה אתם יכולים לעשות כדי להימנע מפייק ניוז?

לפני הכל, כלל האצבע הפשוט ביותר, אם זה מרגיש לכם כמו פייק ניוז, זה כנראה פייק ניוז. ראיתם מספיק חדשות, קראתם מספיק עיתונים כדי לזהות אם המידע שאתם נתקלים בו, נראה או נשמע סביר. נניח שקיבלתם הודעות SMS . אתם מכירים את זה ששלח? האם זה מקור מהימן? שימו לב לניסוח ההודעה. האם היא נראית כמו מידע כללי או שהיא מנוסחת בצורה שתעורר תגובה קיצונית? במקרים רבים, מפיצי פייק ניוז מנסים להחביא אותו בתוך שטף ידיעות נכונות. שתיים שלוש כתבות, הודעות, ידיעות אמיתיות ואז, פייק ניוז. הכוונה היא שבתוך הרצף של חומר שנראה לכם אמיתי וסביר, לא תשימו לב שיש מידע שקרי. אבל אתם תשימו לב. תבדקו למשל האם ידיעה שקיבלתם הגיעה לעוד אנשים? האם היא ידיעה חדשותית או כזאת שממוענת אליכם בלבד? האם התדירות של ידיעות ממקורות לא מוכרים התגברה לאחרונה? אם כן, אתם יכולים לעצור את זה. פשוט תחתכו את צינורות ההפצה. אל תעבירו פייק ניוז, אל תאמינו למקורות מידע שאתם לא מכירים. פשוט אל תתנו לאף אחד לעבוד עליכם. הגיע אליכם מידע ממקור אנונימי? סביר שמדובר בפייק ניוז והפצתו מסייעת לאויב.

מפיצי פייק ניוז אוהבים רשתות חברתיות. מה עושים?

הרשתות החברתיות משמשות בשנים האחרונות את מפיצי הפייק ניוז וחשוב להיזהר. כמובן שרוב המידע אינו שקרי אבל איך בכל זאת תזהו? הפצת פייק ניוז עושה שימוש נרחב ב״בוטים״ ופרופילים מזויפים. אם קיבלתם הצעות חברות ממקורות לא מזוהים לאחרונה חשוב שתבדקו: מתי נפתח הפרופיל? כמה חברים יש למציע החברות? האם יש לכם חברים משותפים? דרך נוספת לזהות פייק ניוז ברשתות החברתיות היא לעצור שנייה ולחשוב האם מדובר בתוכן שפגשתם כבר בעבר? פייק ניוז יהיה מנוסח בצורה עילגת, ייראה כאילו הוכן באופן מרושל בעברית גרועה עם שגיאות כתיב. אם מתעורר בכם חשד, נסו להתכתב עם מפעיל הפרופיל ובדקו, האם המענה הוא בעברית תקינה או בתרגום מכונה?

אז איך בכל זאת קוראים חדשות ברשתות החברתיות?

הרשתות החברתיות הן מקור מידע מעולה ואנחנו חושבים שאפשר לקרוא בהן בחופשיות, אבל חשוב לשים לב. האם המידע שאתם קוראים מגיע ממקור אמין? איך בודקים? פשוט. האם המקור כותב את התוכן בעצמו או רק משתף מידע קיים ממקורות אחרים? האם המקור מפרסם המון פוסטים בזמן קצר? האם המידע מגוון וקיים בנושאים שונים או רק בנושא הבחירות? בידקו מהם סוגי החומרים שהמקור מפיץ: האם מדובר בתוכן פוליטי? האם מדובר בתוכן חדשותי? האם הדמות שיצרה איתכם קשר או שמפרסמת את המידע ברשת, עוסקת באופן משמעותי בגורמים הקשורים לבחירות בלבד?

עכשיו, אחרי שהבנתם, הנה כל מה שאתם יכולים לעשות כדי לעצור את זה:

בעמוד זה, תמצאו את כל המספרים של מוקדי השירות של ועדת הבחירות לתלונות והודעות על אירועים הקשורים ביום הבחירות ואופן ההצבעה. מספרים של מוקדי החירום של המשטרה – 100 , 110 לתלונות הקשורות בהפרת הסדר ביום הבחירות וחשד לביצוע עבירות מחשב. מספר המוקד של המרכז לטיפול באירועי סייבר ואבטחת מידע לאומי: 119, לתלונות בדבר תקיפות סייבר, הפעלת טכנולוגיות המפיצות תכנים כוזבים או מידע כוזב (פייק ניוז), טכנולוגיות המתחזות לבני אדם (בוטים) וכיו"ב. בנוסף, אנחנו בוועדת הבחירות המרכזית רוצים להודיע כי הוועדה פונה לציבור הרחב אך ורק באמצעי התקשורת, רדיו וטלוויזיה ולא דרך הרשתות החברתיות או בהודעות מכל סוג שהוא (כולל SMS ים). אם קיבלתם פניות בשם ועדת הבחירות, דעו לכם כי מדובר במידע כוזב!

יחד, נסלק את הפייק ניוז ונשמור על מערכת בחירות הוגנת, נקייה ודמוקרטית!